Beetje stress kan voordelen hebben, maar wanneer je chronische stress krijgt zal dit je gezondheid schaden. We zullen in deze blog uitleggen wanneer de stress ongezond is. En wat gebeurt er nu met je gezondheid als je chronische stress hebt.
Wat bespreken we:
-Wat is het verschil tussen acute stress en chronische stress?
-Wat gebeurt er met je lichaam als je in deze verdedigingsmechanisme bent?
-Op welke manieren kan je lichaam in vecht en vlucht mechanisme komen?
Celbioloog Bruce Lipton
-Cellen zijn in groei, ofwel in bescherming (vecht & vlucht)
-Stresshormonen sluiten de functies af van heel wat systemen in ons lichaam Hypothalamus hypofyse-bijnier as
-Het immuunsysteem en de vecht-en-vluchtmodus
-Een leven zonder stress is niet gelijk aan 100% gezond leven
-Video`s van Bruce Lipton met ''the biologie of believe''
Wat is het verschil tussen acute stress en chronische stress?
Gezonde acute stress
Ons lichaam heeft van nature een overlevingsmechanisme. Als je in gevaar bent, kom je in een “vecht-en-vluchtmechanisme”. Je hersenen voelen gevaar, waardoor je lichaam bepaalde hormonen activeert, zodat je beter op het gevaar kunt reageren. Je krijgt betere reflexen, meer energie en minder angst.
Vandaar het bekende verhaal over de oermens en de tijger. In de oertijd kwamen mensen ook in een vecht-en-vluchtmodus als er plots een tijger voor hun neus stond. Of wanneer de mannen gingen jagen op een wilde dier, kwamen ze ook even in die vecht-en-vluchtmodus terecht. Als het gevaar dan geweken is, komt je lichaam weer tot rust en verdwijnt ook de overlevingsmodus.
Bij stress maken je bijnieren adrenaline, noradrenaline en cortisol aan. Je stresshormonen en bloedvatenstelsel worden flink aan het werk gezet. Je reflexen worden gestimuleerd, je bloeddruk en hartslag gaan omhoog. Omdat cortisol je voorbereidt om langere tijd hard te kunnen werken en meer te kunnen presteren, verhoogt het je hartslag. Omdat je hartslag verhoogt, kan zuurstof sneller rondgepompt worden door je lichaam heen. Ook wordt daardoor de suikeropname in je spieren verhoogd.
Dit wil zeggen dat je een hogere bloedsuikerspiegel krijgt. Door meer suiker in je bloed, de zogeheten glucose, krijgt je lichaam meer energie waardoor het weer meer kan presteren. Dus de eiwitten en glycogeen in je spieren worden omgezet in glucose, zodat je extra energie hebt om te ontsnappen. Vooral je armen en benen krijgen die extra energie om weg te kunnen rennen.
Een gezonde spanning zorgt voor een verhoogde hoeveelheid cortisol en daardoor voor een betere prestatie. Je lichaam is alert en staat op scherp. Als het gevaar dan geweken is, is de spanning eraf. Het cortisol daalt terug naar een normaal niveau. Dit kan ook bij een wedstrijd of deadline van je werk voorkomen.
Bij deze gezonde stress worden je immuunsysteem en je spijsvertering tijdelijk vertraagd. Je brein zorgt dat je minder denkt en dat je meer reflexgedrag ontwikkelt. Cortisol aanmaken vraagt veel energie. Dus bij acute stress werkt je lichaam heel hard. Een stresssituatie mag nooit te lang duren. Het is bedoeld als overlevingsmechanisme en je kunt niet constant in zo’n situatie leven. Dat zou pure roofbouw op je lichaam zijn, dus niet goed voor je gezondheid. Bij gezonde stress blijf je maar tijdelijk in een vecht-en-vluchtmechanisme
Ongezonde chronische stress
De maatschappij van nu ondervinden we veel problemen zoals:
-Chronische stress
-Trauma is ook chronische stress
-Mishandelingen
-Angst
-Niet kunnen vergeven
-De politiek creëert constant nieuwe crisissen op allerlei vlakken, waardoor we stress ondervinden
-Niet kunnen loslaten,
-Schuldgevoelens
-Grote zorgen op allerlei vlakken
Deze problemen ziet het lichaam als een grote bedreiging. En als je in je hoofd veel stress hebt, kan je alsnog het vecht-en-vluchtmechanisme activeren.
Of je nu fysiek in gevaar bent of je geest staat onder grote stress, je lichaam ziet dit beide als gevaar en zal het vecht-en-vluchtmechanisme inschakelen.
Kan je nagaan wat er gebeurt als stress, onverwerkt trauma en emotionele overbelasting continu aanwezig zijn? Dagen, maanden tot zelfs jaren aan een stuk moet je lichaam hard werken. En dat is slopend.
Bloedsuikerspiegel en vet vasthouden
Zo’n vecht en vlucht mechanisme vraagt veel energie, waardoor je zwaar oververmoeid raakt. Je bloedsuikerspiegel blijft constant veel te hoog. Cortisol zorgt ervoor dat er meer insuline in je lichaam aangemaakt wordt. Dit is een stof die ertoe bijdraagt dat de suikeropname in je spieren verhoogt. Deze suikers zorgen voor extra energie in je lichaam. Als je deze energie niet verbruikt, worden de overschotten opgeslagen in de vorm van vet. En daarom verlies je dus moeilijk vet, als je in een chronische vecht-en-vluchtmodus bent.
Hormonen
Je hormonen worden constant aan het werk gezet. Als cortisol chronisch verhoogt wordt, dan daalt het testosteron bij de mannen en daalt de progesteron bij de vrouwen. Hormonen willen altijd balanceren. Als het ene te veel is zal het andere dalen. Dus hormoon verhoudingen veranderen dan.
Bijnieruitputting
Bij chronische vecht en vlucht modus zal je bijnieren uitgeput geraken
Een bijnieruitputting bij chronische stress en trauma komt daarom heel vaak voor. Als dan ook nog eens je voeding niet 100% vrij is van zuren, chemische stoffen, bewerkte stoffen en zware metalen, kan je ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen.
Chronische stress maakt ziek
Doordat je lichaam constant hard moet werken, heb je meer kans op veel van de huidige gezondheidsproblemen zoals: overgewicht, hart- en vaatziektes, kanker, auto-immuunziektes, depressie, chronische vermoeidheid, zenuwaandoeningen, spieraandoeningen en vele andere vage ziektebeelden.
Zoals je ziet kunnen chronische stress, onverwerkt trauma en emotionele overbelasting heel toxisch zijn. Een ziekte is niet alleen iets fysisch, maar ook mentaal en emotioneel. Daarom zijn angst, stress, trauma en emotionele overbelasting de eerste dingen die je moet vermijden tijdens je ziekte.
Chronische stress en gebrekkige voedingspatroon
Chronische stress en een gebrekkig voedingspatroon in combinatie zal het lichaam nog meer denken dat het in gevaar is. Je lichaam zal nog meer stresshormonen aanmaken. Deze combinatie leid tot ziekte.
Trauma is ook chronische stress. De ziekte door stress is een trauma erbij
Trauma is dagelijks denken aan je verleden. Je herbeleefd dagelijks je pijnlijke situatie. Je lichaam denkt in gevaar te zijn, en schakelt het vecht en vlucht mechanisme in. Iemand die een trauma heeft en dan nog ziek wordt door de chronische stress, krijgt er een trauma bij. Chronisch ziek worden is heel traumatisch. Probeer dit te vermijden.
Wat gebeurt er met je lichaam als je in deze verdedigingsmechanisme bent?
We geven korte beschrijving
-Al je cellen werken trager --> je brein werkt trager, je darmen werken trager, je immuunsysteem werkt trager --> als al je cellen trager werken heb je meer energie om te rennen of te vechten.
-Je brein cellen werken trager omdat als je in gevaar bent moet je niet nadenken, maar reflex gedrag hebben. Vandaar als je chronische stress hebt kun je vergeetachtig zijn of zelfs black-out krijgen.
-Omdat cellen trager werken is de opname van vitaminen en mineralen veel moeilijker --> daardoor krijgt je een tekort aan nutriënten.
-Als cellen trager werken kunnen gifstoffen ook moeilijker verwijderd worden.
-Je hormonen stelsel geraakt uit balans --> als cortisol chronisch stijgt, daalt testosteron en daalt progesteron.
-Je bijnieren geraken vermoeid --> veel hormonen worden aangemaakt in de bijnieren
Op welke manieren kan je lichaam in vecht en vlucht mechanisme komen?
Mentaal of emotionele problemen
1-Chronische stress (angst-trauma)
2-Anabolen gebruik (synthetische testosteron)
3-Farmaceutische medicijnen --> de gifstoffen stressen je lichaam
4-Schade van vaccins --> Vaccins schade of belasten je zenuwstelsel
5-Soldaten die traumatische gebeurtenissen meemaken --> trauma zorgt dat je je situatie steeds opnieuw beleefd waardoor je lichaam denkt in gevaar te zijn.
6-Een partner die je steeds fysiek, mentaal en emotioneel mishandeld
--> denk aan narcisten en psychopaten
Fysiek problemen
7-Je ziet een krokodil of ander gevaarlijk dier voor je neus.
8-Wanneer je hoofd of lichaam een stoot heeft gekregen. Je zenuwstelsel is dan overbelast. Je zenuwen moet je dan proberen tot rust te krijgen. Dit kan maanden duren.
9-Foute leefstijl: als je steeds foute voeding eet, te veel gifstoffen binnenkrijgt zal je lichaam chronische stress ondervinden. We spreken in extreme gevallen
Wanneer je lichaam lange tijd in vecht en vlucht mechanisme is ontwikkel je gezondheidsproblemen. Acuut kan geen kwaad, maar als je lange tijd in deze vecht en vlucht modus zit zal je echt je gezondheid schade.
Cellen zijn in groei, ofwel in bescherming. Hoe werkt stress op cel niveau?
Dr. Bruce Lipton
Dit is een interview dat we vertaald hebben in het Nederlands. Wat hier is geschreven is letterlijk vertaald.
DR. LIPTON: Met de kennis die ik je nu geef, zal je meer weten dan de meeste reguliere artsen. Chronische stress maakt je heel ziek. Ik ga je dit allemaal op een wetenschappelijke manier uitleggen. Je krijgt geen kanker doordat dit zogenaamd in je genen zit.
Er bestaat geen “kankergen”. Er bestaat waar ook ter wereld geen “gen” dat kanker veroorzaakt. Het wordt er wel mee geassocieerd, maar het is niet de oorzaak. Er spelen totaal andere factoren waardoor je kanker krijgt.
Meestal is dit een heel diep gewortelde woede of frustratie (stress). Uitgebreid onderzoek naar de karaktertrekken van kankerpatiënten heeft opgeleverd dat ze vooral veel woede en onverwerkte pijn hebben. Ze zijn niet tevreden met hun leven of situatie.
Het zijn mensen die hun stress en negatieve emoties niet kunnen loslaten of ze leven te lang met zorgen. Ze blijven er jaren mee zitten en de stress bouwt zich op in hun lichaam. Als we de mogelijkheid hebben om zo gezond en lang jong te zijn, waarom worden we dan allemaal ziek?
Een van de grote redenen is “chronische stress, woede en trauma”. Ik zal je laten zien hoe stress werkt. Ik ga je echte wetenschap leren. Kijk, ik doe cellen in een petrischaal. Ik heb ze verdeeld in twee sets. In één set zet ik voedingsstoffen vlak voor de cellen en in de andere set zet ik toxines vlak voor de cellen.
Nu stop ik ze terug in de broedmachine. Ik kom een tijdje later terug en haal ze eruit. Waar denk je dat de cellen dan in elke set zitten? Als er voedingsstoffen (nutriënten) in de petrischaal zitten, bewegen de cellen zich naar de positieve groeisignalen.
Maar als er toxines in de schaal zitten, verplaatsen de cellen zich weg van de signalen. Dat vinden ze dreigende, negatieve signalen. Dus als cellen iets zien wat groei (nutriënten) geeft, gaan ze met hun armen open naar het signaal om dit op te nemen.
Maar als de cellen giftige stoffen zien, gaan ze weg van de signalen en sluiten ze zich af. Cellen kunnen niet tegelijk worden geopend en gesloten. Ze kunnen ook niet tegelijk vooruit en achteruit bewegen. Cellen kunnen niet op hetzelfde moment in beide richtingen bewegen. Conclusie Cellen kunnen in groei of in bescherming zijn, maar ze kunnen het niet allebei tegelijk.
De genen in jouw cellen zijn geprogrammeerd, net als de programma’s op de harde schijf van je computer. Welke soort programma’s heeft ons lichaam dan? Er zijn twee soorten:
Genprogramma’s zorgen voor overleving:
1- Groei (en reproductie)
2- Bescherming
Bruce Lipton: Cell behavior Fight or flight
Als de video gecensureerd is, kun je de video op Rumble vinden.
Wat bedoelen we met groei?
DR. LIPTON: Er sterven dagelijks biljoenen cellen af, maar er groeien ook dagelijks weer nieuwe cellen aan. Dit komt omdat je oude cellen doodgaan en er steeds nieuwe cellen bijkomen. Ons lichaam heeft dus groeiende cellen nodig om te overleven. Als de cellen niet kunnen groeien, wordt je lichaam ziek en kan je sterven.
Groeiende cellen dienen voor onderhoud, gezondheid en herstel. Sommige mensen denken bij groei aan de groei van een baby tot een volwassene, maar iedereen moet elke dag groeien... zelfs als je 100 jaar bent. De binnenkant van de darm moet bijvoorbeeld elke drie dagen worden vervangen en je huidcellen om de 28 dagen. Je vervelt in feite zoals een slang.
Chemo therapie is dodelijk
Daarom is chemotherapie erg toxisch en gevaarlijk. Chemo doodt delende cellen en je lichaam kan hierdoor niet in groei gaan. Chemo legt je immuunsysteem plat. En zonder immuunsysteem kan je lichaam de slechte cellen niet elimineren. Of het nu kankercellen of normale cellen zijn... chemotherapie doodt (delende) cellen. Vandaar dat mensen die chemotherapie krijgen, moeite hebben met de spijsvertering. Ook de huid groeit niet goed, hun haar valt uit en komt niet terug. Als je cellen niet kunnen groeien, heb je weinig kans om te overleven.
Wat is bescherming (vecht-en-vluchtmodus)?
DR. LIPTON: Je geest verkent je omgeving. Als de geest van iets denkt dat het bedreigend is, (dat hoeft daarom niet zo te zijn), gaat er een signaal naar de cellen: de omgeving is niet positief! Onze waarnemingen sturen dus signalen naar onze cellen. Bij negatieve signalen (stress, angst, enz.) zal het lichaam veel van zijn eigen systemen uitschakelen om meer energie te creëren.
Bij stress gaan de hormonen van de hypothalamus naar de hypofyse en vervolgens naar de bijnieren. Dan komen er stresshormonen vrij en zo kom je in een vecht-en-vluchtmodus (bescherming) terecht.
Dus kort samengevat:
--> cellen bewegen naar positieve signalen (nutriënten) --> cellen gaan in groei.
--> cellen nemen afstand van negatieve signalen (gifstoffen) --> cellen gaan in bescherming.
Als je lichaam in bescherming (vecht-en-vluchtmodus) gaat, stopt je lichaam de groei van cellen.
Hoe meer het lichaam denkt bescherming nodig te hebben, hoe meer het dat groeimechanisme zal afsluiten. Er zijn sommige signalen waar de cel niet om geeft, omdat de signalen noch positief, noch negatief zijn (de nul op de tekening).
Dus als je dagen gevuld zijn met veel chronische stress, komen er veel hormonen in je lichaam om je te laten vechten of te vluchten. Je komt in een chronische vecht-en-vluchtsituatie. De cellen kunnen niet op een normale manier vervangen worden en herstellen, maar stresshormonen sluiten ook het immuunsysteem af. Daarom word je ziek als je onder hoge stress staat of als je trauma’s niet verwerkt krijgt.
Stresshormonen sluiten de functies af van heel wat systemen in ons lichaam Hypothalamus hypofyse-bijnier as
DR. LIPTON: Dit systeem wordt de “hypothalamus hypofyse-bijnier as’’ genoemd (the hypothalamic pituitary adrenal axis). De hypothalamus is zo groot als een erwt. Het is dat deel van de hersenen dat de perceptie, je waarnemingen (of geloof), interpreteert.
Een belangrijke taak van de hypothalamus is de besturing van het hormonale systeem. Als er een signaal binnenkomt van buitenaf, zal je lichaam kijken of het een negatief of positief signaal is. Bij een negatief signaal zal je hypothalamus al je cellen in je lichaam een negatief signaal geven. Bij stress (negatief signaal) ga je meer cortisol aanmaken. En de hypothalamus reageert op dat cortisolniveau.
Ziet de hypothalamus stress, dan wil het aan het hele lichaam vertellen dat er iets aan de hand is. Dus stuurt het een signaal naar de hypofyse. Deze “meesterklier” stuurt signalen naar 50 biljoen cellen. De hypofyse geeft vorm aan je lichaam en is een klier middenin het hoofd, onder de hersenen, die vele hormonen afscheidt. Deze klier vervult een belangrijke rol bij de regulering van een groot aantal hormonen.
De hypofyse kent twee vormen:
-groei of
-bescherming.
Gaat het om een bedreiging, dan stuurt de hypofyse een signaal naar de bijnieren. Voor de bijnieren bestaat alleen vechten of vluchten. Dus die geven vervolgens stresshormonen af aan het lichaam.
Het eerste wat stresshormonen doen, is ervoor zorgen dat het bloed vooral naar de armen en benen gaat. Maar tegelijk sluiten ze je immuunsysteem af. De hormonen forceren het bloed naar de armen en benen, ter bescherming. Maar als het bloed vooral naar de armen en benen gaat, waar was het bloed dan daarvoor? In de ingewanden.
En wat is de functie van de ingewanden? Groei, gezondheid en onderhoud... 70% van je immuunsysteem wordt in je ingewanden gemaakt. Als ik in een vecht-en-vluchtmodus ben, ga ik dan mijn armen, benen en spieren gebruiken of mijn ingewanden? Mijn spieren en ledematen natuurlijk. Je moet kunnen rennen en vechten. Chronische stress stopt je groeimechanisme (groeien van cellen).
Want de functie van stresshormonen is net om de energie van het lichaam op te nemen en alles te laten vechten en vluchten.
Dus de stresshormonen zullen de functies afsluiten van veel systemen in ons lichaam, die niet nodig zijn om te vechten of te vluchten.
Het immuunsysteem en de vecht-en-vluchtmodus
DR. LIPTON: Je immuunsysteem dient normaal om je te beschermen tegen bacteriën, virussen en kankercellen. Het immuunsysteem beschermt je dus niet tegen tijgers. Het immuunsysteem beschermt je voor dingen die onder je huid kunnen komen. Hoe meer het endocriene stelsel hormonen aanmaakt, hoe meer je immuunsysteem wordt uitgeschakeld en de groei wordt belemmerd.
Een van de belangrijkste dingen die het vecht-en-vluchtmechanisme doet met energie in het lichaam, is het vertragen van het immuunsysteem. Stel, je hebt een bacteriële infectie met diarree en een grote tijger achtervolgt je... Hoeveel energie moet je dan stoppen in de bestrijding van de infectie en hoeveel om weg te rennen van de tijger? Vergeet dan het immuunsysteem maar, want als die tijger je opeet zijn je bacteriën zijn probleem. (Bruce lacht)
Wat veel mensen ook niet weten: iedereen is nu besmet met bijna alle ziektes en ziektekiemen die mensen kunnen hebben. Als ik een bloedstaal neem, kun je het zien. Ieder van jullie heeft virussen, bacteriën en parasieten.
Maar als je lichaam reeds virussen, bacterien en parasieten heeft, waarom ben je dan niet ziek? Werkt je immuunsysteem goed, dan zal het de parasieten en ziektekiemen onderdrukken. Maar zodra je immuunsysteem zich begint af te sluiten, beginnen deze organismen weer te groeien.
Dus dat je een ziekte oploopt, klopt niet echt. Je hebt die ziekte al en de medici noemen dit ‘opportunistische organismen’ van kiemen en parasieten. Dus heb je stress waardoor je immuunsysteem wordt afgesloten, dan geef je deze organismen de gelegenheid om een ziekte te ontwikkelen. Het probleem is echter dat stress je immuunsysteem uitschakelt.
Dus behandel voor genezing niet alleen de ziekte, maar ook de stress.
Stress zorgt dus voor twee problemen:
1 Stress sluit de groei van cellen af
2 Stress schakelt het immuunsysteem uit
Dus als het afsluiten van de groei chronisch wordt, omdat je lichaam chronische bescherming nodig heeft, dan zal je lichaam ziek worden. Daarom ontwikkel je zoveel ziektes als je chronische stress hebt.
Maar er is nog een derde probleem dat stress kan veroorzaken. Als je vecht of vlucht, beredeneer je dat dan bewust of is het reflexgedrag? Dat laatste natuurlijk. Stresshormonen zorgen voor een goed reflexgedrag. Stresshormonen knijpen in de bloedvaten van het darmkanaal, waardoor het bloed naar de ledematen gaat. Daarnaast drukken ze ook op de bloedvaten van de voorhersenen (forebrain) waar ons bewustzijn zetelt, om zo meer bloed naar achteren (hindbrain) weg te duwen. Zo activeer je het reflexgedrag.
Dit betekent dat je minder intelligent bent als je onder chronische stress staat. Een voorbeeld: je hebt dagenlang zitten studeren op je examen. Thuis wist je alle vragen. Als je dan op school je examen doet, krijg je een soort van black-out. Je bent veel van de vragen vergeten.
Het eerste wat je voelt is dat je armen en benen beginnen te tintelen van de stress. Dit komt omdat er bloed naar je armen en benen wordt gestuwd om te kunnen wegrennen. Je bewustzijn en je intelligentie worden tijdelijk verminderd door deze vecht-en-vluchtmodus
Realiseer je dus dat chronische stress je op veel verschillende niveaus kan treffen. Dat is belangrijk, want het probleem is dat die stress leidt tot het stoppen van je leven.
Als we in de modus van bescherming zitten, sluiten we de groei af en dan begint de ziekte:
• Bescherming leidt tot ziektes
• Groei leidt tot welzijn
Wat veroorzaakt deze ziektes?
Het antwoord is chronische stress. Dat realiseren mensen zich helaas niet.
Een leven zonder stress is niet gelijk aan 100% gezond leven
DR. LIPTON: Als ik gewoon de stress uit mijn leven haal, waar ben ik dan op de schaal? Op nul. Wil je 100% wellness? Dan heb je behalve de afwezigheid van stress ook plezier en liefde nodig om tot groei over te gaan.
Dus als je in het midden staat, op nul, ben je niet echt in groei en ook niet echt in welzijn. Je cellen kunnen nog steeds niet 100% in groei zijn. Stress alleen is niet het probleem. Wat we zeker ook nodig hebben is meer liefde, plezier en geluk.
Liefde is de meest groeiende factor voor een gezond leven. Als een kind geen liefde krijgt, wordt zijn groei op alle gebieden belemmerd, zowel geestelijk, emotioneel als fysiek.
Video`s
In deze video legt hij uit wat hier in de blog staat. Hij legt het ook leuk uit.
Als de video gecensureerd is, kun je de video op rumble vinden.
Bruce Lipton: trauma, toxins, thoughts cause disease
Als de video gecensureerd is, kun je de video op rumble vinden.
Volledige lezing: Bruce Lipton The Biology of Belief Full Lecture
Als de video gecensureerd is, kun je de video op rumble vinden.
14:00 death reasons USA
27:30 drug energy
42:20 How cells work
47:20 Secret of life
1:04:00 Perception
1:18:57 Perception (belief) controls biology
1:20:20 How brain works, Placebo effect +ve -ve thinking
1:26:00 Stress
1:35:05 Front brain consciousness
1:37:06 Love
2:21:17 Cells identity
Wil je meer weten hoe stress en angst je kan ziek maken? Deze onderwerpen in deze blog komt uit het boek ''Stress en angst maakt je ziek''. Via deze link vind je meer info over het boek
Wil je het boek kopen?
Zo ondersteun je ook de activiteiten van Gezond Wereldnieuws.
Comments